free hit counter

Időjárás - Amit nem tudunk befolyásolni


Egyelőre csak a tudományos-fantasztikus filmekben lehetséges kedvünk szerint alakítani az időjárást. A valóságban tőlünk független, de életünkre feltétlenül hatással van.

Milyen az időjárás?

Számtalanszor tesszük fel a kérdést. Arra vagyunk kíváncsiak, milyen a hőmérséklet, fúj-e a szél, vannak-e felhők, esetleg esik valamilyen csapadék. Ezek az időjárás összetevői.

Nem csak kinézünk az ablakon, kimegyünk a teraszra, de meghallgatjuk vagy megnézzük a meteorológiai szolgálatok előrejelzését is.

Amikor ezek a szolgálatok még nem álltak rendelkezésünkre, a megélhetés szempontjából sokaknak akkor is tudniuk kellett, milyen időjárás várható. A földművesek, halászok, hajósok évszázados megfigyelésekre hagyatkoztak, ezek alapján jósolták meg az időjárás másnapi alakulását.

Népi időjóslás

A földművesek szempontjából az időjárás egyik legfontosabb eleme a csapadék. Számtalan jelet fedeztek fel, amelyek megelőzik az eső közeledtét.

Például amikor a hold körül udvar látható vagy a színe erősebb sárgának látszik, azt ígéri, esősre fordul az időjárás. Ilyenkor az állatok is nyugtalanabbak, jobban csípnek a rovarok, gyakrabban kukorékolnak a kakasok, a marhák többet bőgnek, a hangyák rajzanak és alacsonyabban szállnak a madarak. Esős lesz az időjárás akkor is, ha a távoli hangok – harangzúgás, vonatzakatolás – közelebbről hallatszanak, és a távolabbi látványok – például a hegyek – közelebbinek látszódnak.

Az ember is megérzi, ha esősre fordul az időjárás, sajognak az ízületek, fejfájás, általános levertség, bágyadtság lesz úrrá az érzékenyebbeken. Amikor már közel a vihar, mintha minden megállna, még a madarak is elhallgatnak.

Szeles időjárás várható, ha napnyugtakor az ég alja vörösbe borul, vagy napfelkeltekor maga a napkorong vörös.

Az egyszerű emberek megfigyelései szerint meleg időjárás várható, ha reggel és alkonyatkor köd száll le, vagy ha bőven van harmat hajnalban. Az állatok is mintha vidámak, gondtalanok lennének, a madarak magasan szárnyalnak, a tücsök éjszakai is ciripel. A hideg időjárás közeledtét azonban a varjak károgása jelzi. Ilyenkor fényesebbnek látszanak a csillagok az éjszakai égbolton.

Ha az eget egybefüggő szürke, homályos felhőzet borítja, havazás várható.

A fent olvasható és ehhez hasonló megfigyelések alapján az időjárás változásaira számítani lehetett, ám ez még nem volt valódi időjárás előrejelzés, ahhoz komoly technológiai fejlődésre volt szükség.

Természetkedvelőknek

Ugyan a meteorológusok ma már nagy pontossággal előre tudják jelezni az időjárás alakulását, akik sokat tartózkodnak a természetben, maguk is figyelik a jeleket.

A légnyomás változása is lehet ilyen jel, ami az időjárás változására vonatkozik. Amennyiben nagymértékben süllyed, vagy sokáig alacsonyan marad, rosszabb vagy változékony időjárás van kilátásban. Emelkedő légnyomásnál javulás áll be.
A felhők szerkezetét is érdemes figyelni, ebből lehet következtetni arra, milyen csapadék várható. A réteges felhők leggyakrabban télen alakulnak ki, ilyenkor csendes, csapadékos időjárás várható. A gomolyos felhők éppen ellenkezőleg, nyáron gyakoribbak, heves záporra van kilátás, de zivatar, jégeső és felhőszakadás is előfordulhat.

Egy másik osztályozás a magasság és a forma szerint tesz különbséget. A magas szintű felhők jellemzően nem adnak csapadékot, és a középmagas szintűek is csak ritkán. Az időjárás szempontjából nagyobb jelentőségűek az alacsony szintű felhők, általában téli csapadék hull belőle. A nagy függőleges kiterjedésű felhők néha csak csendes esőt vagy havat hoznak, olykor heves zivatarok alakulnak ki.

Zivatarok közelében a villámlás és a dörgés között eltelt időből kiszámolhatjuk, mekkora távolságra vagyunk attól a helytől, ahol a villám lecsapott, illetve hogy a zivatar távolodik, vagy éppen felénk tart. Amikor a zivatarfelhők teteje szétterül, kontúrja elhomályosul, akkor jég is várható.

Orvosmeteorológia

A légnyomáskülönbségek is változásokat okoznak az időjárás viszonyaiban. Az alacsony nyomású területek a ciklonok, ezek felé áramlik a levegő, hogy a nyomás kiegyenlítődjön. Általában ott jelentkeznek, ahol különböző hőmérsékletű levegőtömegek találkoznak, ezeket a találkozásokat kísérik a frontok.

A magas nyomású terület az anticiklon, innen áramlik ki a levegő. Itt az időjárás nem különösebben változékony. A frontok azonban nemcsak az időjárás területén, hanem az emberi szervezetben is előidéznek kellemetlen hatásokat.

Melegfront esetén az időjárás csapadékosra és szelesre fordul, a légnyomás csökken. Az emberek ingerültebbé válnak, hevesebb érzelmekkel reagálnak, teljesítőképességük csökken. Nő a vérnyomás, a hajlam a vérzésre, a vércukorszint, fokozódik az anyagcsere, az immunrendszer viszont alulteljesít.

Hidegfrontkor záporos, zivataros időjárás következik, széllel, a hőmérséklet és a légnyomás csökken. Az emberek lelassulnak, kevésbé hevesek a reakciók, kábultság, fejfájás léphet fel, akár szédülés, ájulás is. Megnövekedik a reflexidő, gyakoribbak az asztmás rohamok, nő a hajlam a vérrögképződésre, a reumás fájdalmakra, a szívinfarktusra.

Időseknek, betegeknek és hozzátartozóiknak tehát mindenképpen érdemes figyelemmel kísérniük az időjárás változásait. A koncentráció csökkenése minden közlekedő számára fontos lehet, míg az ingerlékenység bármelyik frontérzékenynek és a környezetében élőknek okozhat kellemetlen perceket.