free hit counter

Időjárás előrejelző készülék

Sok online cég foglalkozik professzionális időjárás előrejelző készülék eladásával, telepítésével, üzembe helyezésével valamint ezek karbantartásával. Az időjárás előrejelző készülék által mért adatok online feldolgozhatók és a későbbiekben publikálhatók az interneten.
Az egyszerű időjárás előrejelző készülék általában csak egy-két adatot mér, mint például a hőmérséklet, külső-belső hő- és páratartalom, szélsebesség, légnyomás vagy eső. Egy multifunkciós időjárás előrejelző készülék egyszerre méri a szélirányt, szélsebességet, hőmérsékletet, relatív páratartalmat és a csapadékmennyiséget is. Természetesen rendelni lehet olyan készülékeket is, amelyek a felsoroltakon kívül még több adatot mutatnak, mint például szélhűtés-hőmérséklet kijelzés (érzett hőmérséklet), harmatpont-hőmérséklet-kijelzés, prognózis-tendencia jelzés és viharjelzés. Jelző- és riasztófunkciók (pl. sms-riasztás) is aktiválhatók, hogy az időjárás előrejelző készülék felhívja a figyelmünket általunk meghatározott határértékek átlépésére.

Időjárás előrejelző készülék előnyei és az adatok feldolgozása

Az időjárás előrejelző készülék segítségével eldönthetjük, hogy mennyire öltözzünk melegen másnap, érdemes-e meglocsolni a kertet, rendezhetünk-e grillpartyt aznap este.

Az időjárás előrejelző készülék különböző pontokra kihelyezett egységei által küldött adatokat a bázisállomás általában 100 méter távolságig érzékeli. Az érintőképernyős készüléken a mért adatok egyszerűen, pár ujjnyomással előhívhatóak. Az USB csatlakozás lehetővé teszi, hogy az adatokat könnyen letölthessük a számítógépünkre.

Az időjárás előrejelző készülék által szolgáltatott adatok korlátlan mennyiségben tárolhatók és dátummal vannak ellátva. Az időjárás előrejelző készülék mellé kapott elemző/kiértékelő szoftver diagramokkal és grafikonokkal lehetővé teszi az adatok hosszabb időn keresztül történő megfigyelését és összehasonlítását. Az időjárás előrejelző készülék webes felületén saját névvel és jelszóval léphetünk be. Az online felület és az időjárás előrejelző készülék között SIM-kártyás kommunikáció is végrehajtható.

Időjárás előrejelző készülék vásárlási tanácsok

Időjárás előrejelző készülék vásárlása előtt érdemes a következő kérdéseket feltenni:

1. Az időjárás előrejelző készülék elektronikus alkatrészei védettek a nedvességtől?
A válasznak igennek kell lennie, mivel ez kültéri műszer, melynek extrém hőmérsékleti különbségeket is ki kell bírnia.

2. A barometrikus nyomás-szenzor kemény, ipari minőségű, vagy csak egy olcsó karóra adaptációja?
Van olyan időjárás előrejelző készülék, amely tele van olcsó alkatrészekkel, amelyek nem felelnek meg az ipari követelményeknek. Csak minőségi alkatrészekből előállított készüléket érdemes megvenni.

3. A külső szenzorok csatlakozóit külső használatra tervezték?
Sok időjárás előrejelző készülék külső szenzora olcsó dugóval van felszerelve. A hőmérséklet-ingadozás és a nedvesség miatt erre is oda kell figyelni.

4. Az időjárás előrejelző készülék össze van rakva, konfigurálva és kalibrálva van azonnali használatra? Vagy a vásárló kevesebb, mint egy óra alatt üzembe tudja helyezni?
A legtöbb időjárás előrejelző készülék részegységenként van a dobozban. A vásárlónak hosszú ideig kell gondolkozni, hogy hogyan kell összerakni, és olykor hívogatni kell a műszaki segélyvonalat. Ehelyett nem lenne kellemesebb, ha ezt az időt már izgalmas mérésekkel lehetne eltölteni?

5. A rendszeren telepítve van a Windows tetszés szerint beállítható kijelzővel?
A legtöbb időjárás előrejelző készülék kijelzője nem változtatható. Az adat úgy jelenik meg rajta, ahogy a gyártó szeretné, nem pedig úgy, ahogy a vásárló. Sokkal kényelmesebb, ha be lehet állítani úgy, ahogy a vevő szeretné azt látni!

6. Az időjárás előrejelző készülék rendelkezik beépített adattárolóval?
Az adattároló fontos annak érdekében, hogy hosszabb periódusok mérési eredményeit tárolni tudjuk. Diákoknak ez előnyös, ha tudományos projekten dolgoznak, kertészeknek is hasznos, hogy be tudják tervezni mennyi locsolóvízre lesz szükség. Sok időjárás előrejelző készülék nem nyújt lehetőséget az adattárolásra, vagy külön fizetni kell ezért a lehetőségért. Nem a legjobb megoldás, ha csak a számítógépünkre hagyatkozhatunk adattárolás szempontjából.

7. Milyen távolságról közvetíti az adatokat az időjárás előrejelző készülék?
Van olyan időjárás előrejelző készülék, amely csak 30 méterről képes érzékelni a közvetített adatokat. Ez beszorítja a lehetőségeket, hogy hová helyezzük ki a szenzort. A legjobb készülékek 800 méterről is képesek leadni a jelet, rádiós ismétlés segítsége nélkül. Antenna használatával akár 11 kilométerről is fogadhatja a bázisállomás jelet, feltéve hogy kellő távolságban vagyunk zavaró elektromos berendezésektől, vezetékektől.

Ha nem kaptunk volna a műszerhez szoftvert a forgalmazótól, az ingyen letölthető. "Cumulus internet publishing software" segítségével el lehet küldeni a mért adatokat a Weather Underground, a világ egyik legnépszerűbb ingyenes meteorológiai állomás hálózatára. Weather Underground a legátfogóbb időjárás szerver az adatok tárolására, elemzésére, és a különböző meteorológiai állomások adatainak megtekintésére.